DR-korrespondent Ole Ryborg hjalp EU-myndighed med materiale om Meld & Feld

0
11072
Historien om DR-korrespondent Ole Ryborgs noget alternative arbejdsmetoder er tophistorien i dagens udgave af Berlingske.

DRs EU-korrespondent Ole Ryborg forsynede EU’s antikorruptionsenhed OLAF med bl.a. deltagerlister fra DFs sommergruppemøder, afslører Berlingske og BT. Eksperter kritiserer Ryborg: “Det her kan hverken forklares eller forsvares”

Danmarks Radios EU-korrespondent Ole Ryborg gik selv til myndighederne med materiale om Dansk Folkeparti og Morten Messerschmidt, da han dækkede Meld & Feld-sagen om DFs påståede misbrug af EU-midler. Det afslører afhøringsrapporter fra EU’s antisvindelenhed OLAF, som Berlingske og B.T. har fået adgang til.

I sagen, hvor Morten Messerschmidt blev frikendt i december 2022, tog Ole Ryborg i 2016 kontakt til OLAF og delte store mængder materiale, hvorefter han ‘afslørede’ på DR, at sagen mod Messerschmidt og DF voksede.

Berlingske og B.T. kan således fortælle, at Ole Ryborg i DR’s “21 Søndag” den 16. oktober 2016 i “detaljer” kunne fortælle “om nye sager, der igen involverer Messerschmidt og EU-midler”. Disse sager handlede om materiale, som Ole Ryborg selv havde forsynet OLAF med ved en afhøring tre dage forinden, hvilket ikke blev nævnt i indslaget.

Deltagerlister og Pia Kjærsgaards facebook

Ifølge afhøringsrapporterne, som Berlingske og B.T. har fået udleveret af Dansk Folkeparti efter afslutningen af retssagen mod Morten Messerschmidt, har den kendte DR-korrespondent delt en lang række oplysninger med OLAF.

Han har blandt andet givet dem deltagerlister fra DFs sommergruppemøder i 2014 og 2015; han har vist dem billeder fra sommergruppemøderne; forsynet dem med oplysninger, som han har fundet på Pia Kjærsgaards facebookside og Morten Messerschmidts Instagram-profil; samt viderebragt detaljerede informationer om bekendtskabet mellem en leverandør og Morten Messerschmidt og om Dot Wessmann, Morten Messerschmidts kæreste.

I afhøringsrapporten er det noteret, at “Mr. Ryborg showed various documents to OLAF but asked that OLAF request ‘clean copies’ from him if they were to be officially added to the case file” – oversat: “Hr. Ryborg viste forskellige dokumenter til OLAF, men bad OLAF om at anmode ham om “rene kopier”, hvis de officielt skulle føjes til sagens akter“. Det må læses som om, at Ole Ryborg ikke ønskede, at hans eget navn figurerede på dokumenterne, hvis de skulle bruges i sagen.

Til Berlingske og B.T. siger John Hansen, tidligere formand for Foreningen for Undersøgende Journalistik i Danmark, at “sagen er alvorlig for Ole Ryborg og DR”.

“Det her kan hverken forklares eller forsvares. Ole Ryborg er gået langt over grænsen og har gjort sig selv og DR til part i sagen. Så kan man ikke beskæftige sig tilstræbt objektivt med det bagefter. Det er ikke troværdigt,” siger John Hansen, der har været chef for gravergrupperne på Jyllands-Posten og Politiken og fortsat arbejder som undersøgende journalist på Politiken.

“Det her kan hverken forklares eller forsvares”

John Hansen, tidligere formand for Foreningen for Undersøgende Journalistik i Danmark, til Berlingske

Berlingske og B.T. har i  afhøringsrapporterne også kunnet læse, at Ole Ryborg har udleveret navnet på en baggrundskilde til myndighederne, hvilket er helt uhørt blandt journalister, der anser kildebeskyttelsen som hellig.

“Det er bare et kæmpe no go. Kilder skal have tillid til, at de kan henvende sig til os journalister med informationer uden, at vi nævner deres navne. De skal vide, at vi vil gøre alt for at beskytte dem,” siger John Hansen til aviserne.

DR Nyheders chefredaktør Thomas Falbe erkender, at Ole Ryborg “har begået en klar fejl”.

“Vores journalist er gået for vidt i forhold til at dele research, inklusiv kilder. Det giver sig selv: Det er en klar fejl,” siger Falbe.

DF-pressechef: Rystende

Det er pressechef Erik Bjørn Møller, der på vegne af er Dansk Folkeparti kommenterer sagen overfor de to medier. Han siger:

“Vi er oprigtigt rystede over, at det nu er dokumenteret, at DRs EU-korrespondent ikke agerer som en uafhængig journalist, men som en selvstændig aktør. Det er dybt bekymrende”.

Læs mere her:

Lækket dokument: DRs stjernereporter delte omfattende research med efterforskere i Messerschmidt-sag

Ole Ryborg: “Jeg burde have været meget skarpere”