DF: Statsministeren har hovedansvaret for minkskandalen

0
3018
Statsminister Mette Frederiksen forlader tirsdagens spørgetime. På onsdag skal hun igen i folketingssalen for at svare på spørgsmål om minksagen, når DF har indkaldt til en hasteforespørgsel. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Dansk Folkeparti har indkaldt statsminister Mette Frederiksen (S) til en hasteforespørgsel om minkskandalen, som onsdag fik fødevareministeren til at trække sig. Redegørelse om sagen viser, at flere ministerier i ugevis kendte til den manglende lovhjemmel bag masseaflivningen af mink

Sagen om regeringens grundlovsstridige beslutning om at aflive alle danske mink, slutter ikke med fødevareminister Mogens Jensens beslutning om at trække sig. Dansk Folkeparti mener i lighed med de øvrige borgerlige partier, at statsminister Mette Frederiksen bærer hovedansvaret for skandalen. Derfor har DF nu indkaldt statsministeren til en hasteforespørgsel om sagen, der skal holdes på onsdag i Folketinget.

“Det er fint, at Mogens Jensen nu har trukket sig. Men det er statsministeren, der har hovedansvaret for beslutningen. Derfor må statsministeren i Folketinget og svare på spørgsmål om sin egen rolle,” siger DFs gruppeformand Peter Skaarup.

Fødevareminister Mogens Jensen meddelte onsdag kl. 12, at han trækker sig som minister. Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix

Statsministeren for bordenden

Den ulovlige beslutning om at aflive alle mink blev truffet på et møde tirsdag den 3. november i regeringens koordinationsudvalg, hvor statsministeren leder møderne, og den blev meldt ud af statsministeren på et pressemøde onsdag den 4. november kl. 16.

I følge statsministeren selv, vidste hun på det tidspunkt ikke, at der ikke var lovhjemmel til at kræve alle raske mink udenfor risikozonen på 7,8 km fra coronasmittede besætninger aflivet. Det blev hun i følge sin egen forklaring først gjort opmærksom på i weekenden 7.-8. november. Her blev fødevareminister Mogens Jensen nemlig orienteret af sit ministerium om, at der manglede lovhjemmel.

Skulle have standset aflivning

Men det frikender ikke Mette Frederiksen, mener Peter Skaarup. For som statsminister var det hendes ansvar at få stoppet aflivningerne, da hun fandt ud af, at der var truffet en ulovlig beslutning.

“Statsministeren sidder for bordenden, da beslutningen bliver truffet. Det er hende, der melder ud til minkavlerne på et pressemøde, at de skal aflive alle deres dyr, og det er hende, der har ansvaret for at gribe ind, da hun bliver opmærksom på, at regeringen er ved at begå et grundlovsbrud,” siger Peter Skaarup.

DFs formand Kristian Thulesen Dahl og gruppeformand Peter Skaarup. DF har indkaldt statsministeren til en hasteforespørgsel om minkskandalen på onsdag i Folketinget. Foto: Martin Sylvest

Ministerier drøftede manglende lovhjemmel

Statsministerens rolle er ikke blevet mindre interessant, efter at Miljø- og Fødevareministeriet onsdag eftermiddag fremlagde sin redegørelse om sagen.

Her fremgår det, at flere ministerier i lang tid har været klar over den manglende lovhjemmel – og at flere topminstre blev orienteret allerede 1. oktober.

I et notat, som er sendt den 1. oktober til Regeringens Udvalg for Covid-19, hvor sundhedsminister Magnus Heunicke, justitsminister Nick Hækkerup, finansminister Nicolai Wammen, udenrigsminister Jeppe Kofod, erhvervsminister Simon Kollerup og kulturminister Joy Mogensen er medlem, står der om aflivning af alle mink i Danmark:

”…MFVM (Miljø- og Fødevareministeriet) vurderer endvidere, at et sådant tiltag forudsætter ændret lovgivning på området”.

Flere ministerier drøftede den 1. oktober spørgsmålet om manglende lovhjemmel, hvis man skulle kræve alle mink aflivet.

Det fremgår også af redegørelsen, at Miljø- og Fødevareministeriet den 3. november, som forberedelse til mødet i regeringens koordinationsudvalg, hvor masseaflivningen besluttes, sender en mail til fire andre ministerier, hvor man skriver:

”…der vil skulle skabes retslig hjemmel (…) til et scenarie, hvor minkbranchen lukkes helt ned med ekspropriation og dertilhørende erstatning samt større omstillingspulje”.

Styrelse advarede før pressemøde

Desuden, og nok så afgørende, fremgår det, at Miljø- og Fødevareministeriet kort før pressemødet den 4. november sender en mail til Justitsministeriet om lovhjemmels-spørgsmålet. Her skriver man, at Fødevarestyrelsen gerne vil have en kontakt til Justitsministeriet, fordi ”styrelsen ikke mener, at hjemlen kan udbredes til hele landet”.

Der står dog samtidig i redegørelsen, at spørgsmålet om manglende lovhjemmel ikke blev diskuteret på mødet i koordinationsudvalget. Det fremgår heller ikke, at statsministeren eller fødevareministeren blev orienteret direkte den 3. eller 4. november.

Statsminister Mette Frederiksen, da hun tirsdag svarede på spørgsmål fra pressen efter spørgetimen i Folketinget. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Statsministeren siger selv, at hun ikke kendte til det manglende lovgrundlag, da beslutningen blev truffet. Tror I ikke på det?

”Det er et åbent spørgsmål, om det er rigtigt, det hun siger. Men under alle omstændigheder vil vi efterprøve den påstand ved hasteforespørgslen i næste uge. Der må hun svare på, om det er korrekt, at hun ikke har haft kendskab til, at det ville være en ulovlig praksis,” siger Peter Skaarup.

Skaaqrup: Støttepartierne er nogle krystere

Dansk Folkeparti og de øvrige partier i blå blok vil også have nedsat en undersøgelseskommission til at granske sagen. Det forslag ser dog ikke ud til at kunne samle et flertal, for regeringens støttepartier er imod.

”Jeg synes, regeringens støttepartier er nogle krystere, når de modsætter sig en undersøgelseskommission. Det virker som om, at i hvert fald SF og Enhedslisten har besluttet sig for, at det skal gå ud over fødevareministeren og departementschefen i fødevareministeriet, men at man vil frede statsministeren,” siger Peter Skaarup.

Redegørelsen fra Miljø- og Fødevareministeriet kan læses her