DF kræver svar fra minister: Hvad bliver det til med regeringens store asyl-løfte?

0
1884
Udlændinge - og integrationsminister Mattias Tesfaye, der her ses i en samtale med den franske indenrigsminister Gerald Darmanin ved et EU-ministermøde i sidste uge, har ikke overholdt sin egen tidsplan om et asylcenter udenfor Europa. Derfor kalder DFs formand Morten Messerschmidt nu ministeren i samråd. Foto: AP Photo/Michel Spingler

DFs formand Morten Messerschmidt kalder udlændinge-og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) i samråd. Ministeren lovede for et år siden, at han ”om et år kan fremvise et resultat” i forhandlingerne om et modtagecenter for asylansøgere udenfor EU. Men der er intet sket

”Nu begynder vi at tage fat, og om et år kan vi fremvise et resultat”.

Sådan sagde udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) til Jyllands-Posten den 31. januar 2021. Dét han talte om, var et af Socialdemokratiet helt store udlændingepolitiske slagnumre fra valgkampen i 2019, nemlig forslaget om at placere modtagecentre for asylansøgere udenfor EU. Men et år efter interviewet med Jyllands-Posten – og snart tre år efter valget – er der stadig intet nyt om de udenlandske asylcentre.

”Regeringens kronjuvel i udlændingepolitikken – et asylcenter uden for Europa – er stadig omgærdet af mystik i en sådan grad, at offentligheden end ikke ved, hvilket land det i givet fald skal ligge i,” skriver Jyllands-Posten.

Det får nu Dansk Folkepartis formand, Morten Messerschmidt, til at kalde udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye i samråd.

“Ministeren har lovet en afklaring inden for et år, og den har vi ikke fået. Hvis ikke man kan overholde de tidsplaner, man selv har udstukket, har man et forklaringsproblem. Ministeren må svare på, om det overhovedet er realistisk at få det her på plads. Og hvis det er, hvornår det så kommer,« siger Morten Messerschmidt til Jyllands-Posten.

“Ministeren må svare på, om det overhovedet er realistisk at få det her på plads”

Morten Messerschmidt, DF-formand, til Jyllands-Posten

Ikke-bindende aftale med Rwanda

Regeringen har bl.a. været i dialog med det afrikanske land Rwanda. Mattias Tesfaye og udviklingsminister Flemming Møller Mortensen var i april 2021 på besøg i Rwandas hovedstad Kigali, hvor de underskrev to forståelsesaftaler, som dog ikke er juridisk bindende.

Siden har der været forhandlinger på embedsmandsplan mellem de to lande. Der har også været kontakter til Etiopien, Tunesien og Egypten, ifølge Jyllands-Posten. Men hvad forhandlingerne har ført til, er ikke blevet oplyst, og Etiopien skulle efter sigende være droppet.

Samtlige borgerlige partiledere kritiserer, at regeringen ikke leverer på løftet om asylcentre udenfor Europa. Her ses Dansk Folkepartis formand Morten Messerschmidt og Venstres formand Jakob Ellemann-Jensen under tirsdagens spørgetime med statsminister Mette Frederiksen. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

K-formand undrer sig

Den manglende information fra regeringen, kritiseres af samtlige borgerlige partiledere. Den konservative partileder Søren Pape Poulsen påpeger, at Socialdemokratiet forud for valget i 2019 lod forstå, at det var en relativ nem sag at få en aftale i stand om et modtagecenter udenfor EU.

”Det undrer mig, at det er så svært, for jeg hørte jo, da vi var i regeringen og de var i opposition, at det kun var et spørgsmål om tid, fra de kom til magten, og så var det her lavet,” siger Søren Pape Poulsen til Jyllands-Posten.

Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye skriver i en mail til avisen, at han håber, at han ”inden alt for længe kan blive mere konkret”. Han skriver dog samtidig, at ”enhver kan forstå” at forhandlinger med et partnerland kræver fortrolighed.

Læs mere i Jyllands-Posten her