DF-forslag om hjemsendelses-politik skudt ned i Aarhus

0
3274
151 personer er siden 2004 flyttet fra Aarhus og tilbage til deres hjemland. 40 af dem er rejst hjem til Tyrkiet. Arkivfoto

Dansk Folkeparti i Aarhus har forgæves forsøgt at få vedtaget en mere aktiv hjemsendelsespolitik for flygtninge og indvandrere. Men forslaget om at ansætte en medarbejder til aktivt at informere om hjemsendelse, blev afvist af de øvrige partier

Greve har netop vedtaget en politik for integration og hjemsendelse, men i andre kommuner er det svært at komme igennem med ønsker om en mere aktiv hjemsendelses-politik.

To år i træk har Dansk Folkeparti i Aarhus forsøgt at få et forslag om en øget informationsindsats overfor flygtninge og indvandrere om repatriering med i budgettet. Hver gang er forslaget blevet skudt ned af de øvrige partier.

Senest foreslog DF ved årets budgetforhandlinger, at kommunen ansætter en medarbejder, der skal lave opsøgende rådgivning om frivillig repatriering. DF foreslog også, at der skulle iværksættes en informationskampagne med foldere osv., og at socialrådgivere og medarbejdere i beskæftigelsesforvaltningen skal gøre mere ud af at oplyse om hjemsendelses-ordningen, som indebærer, man kan få op til ca. 130.000 kroner i hjælp fra staten.

”Den øgede informationsindsats kunne eksempelvis være rettet mod ældre borgere som har et ønske om at vende tilbage til en alderdom i hjemlandet eller borgere fra de kriminelle miljøer, som med repatriering kan få en mulighed for en ny start i deres oprindelsesland,” lød forslaget fra DF.

DF: Forslag kunne give overskud

Partiet, som har to pladser i byrådet, pegede på, at forslaget i værste fald ville være udgiftsneutralt. I bedste fald ville det give overskud, fordi kommuner nu får 25.000 kroner fra staten for hver udlænding, der flytter hjem.

”Vores forslag blev afvist af alle de andre partier. Vi havde ellers udelukkende fokuseret på, at det skulle være et frivilligt tilbud, for eksempel til ældre, som er blevet alene og har familie i hjemlandet,” siger Jakob Søgaard Clausen, der er folketingskandidat for Dansk Folkeparti i Østjylland og er med i baggrundsgruppen for DF’s byrådsmedlemmer.

Siden 2004 er 151 flygtninge og indvandrere rejst hjem fra Aarhus. Sidste år var det 18 personer, der rejste, og det tal har været nogenlunde uændret de sidste fire år. Kommunerne har nu fået pligt til at informere om repatriering i forbindelse med møder med flygtninge på jobcentre, men Dansk Folkeparti mener, at der er brug for en bredere og mere opsøgende indsats i Aarhus.

“Der er plads til forbedring”

”Det lave antal viser, at der er plads til forbedring. Der er mange, der ikke kender til ordningen, for det er kun flygtninge, der lige er kommet til Aarhus, der får informationen på jobcentret. Derfor skal der informeres mere,” siger Jakob Søgaard Clausen – og tilføjer:

”Det er i de store kommuner, at der er mange flygtninge og indvandrere. Derfor er det skidt, at man politisk ikke vil gøre mere for at få flere til at rejse hjem”.

Dansk Folkeparti har dog fået et enkelt ønske igennem. I forbindelse med kommunens ghettoplan er der kommet en passus med om, at udlændinge, der skal genhuses, skal oplyses om muligheden for repatriering.

Læs også: Kommune laver hjemsendelsespolitik for flygtninge og indvandrere