DF afviser plan om øremærket barsel: Politikerne skal blande sig helt udenom

0
1754
Far og mor skal have lige meget barsel, er budskabet i en aftale, som lønmodtagerne (FH) og arbejdsgiverne (DA) har indgået. De to organisationer opfordrer nu Folketinget til at gøre aftalen til lov. Arkivfoto

Historisk aftale mellem DA og FH om lige fordeling af barsel skydes ned af DF, Konservative og LA. Venstre støtter til gengæld forslaget om bl.a. 11 ugers øremærket barsel til mænd

“Nej tak. Det her er så nedladende overfor danskerne. Familierne. Lad dog forældrene selv bestemme, hvordan de skal fordele deres barsel”.

En aftale mellem aDansk Arbejdsgiverforening (DA) og Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH), som lægger op til 11 ugers øremærket barsel til både kvinder og mænd, får en klar tommelfinger ned fra Dansk Folkepartis formand Kristian Thulesen Dahl.

”Dansk Folkeparti mener vi, at fordelingen af barsel bør være noget, forældrene selv bestemmer. Derfor nej tak herfra til politikere, der vil lovgive sig helt ind i kernen af familielivet. Familierne kan godt finde ud af det selv – der er ting, vi politikere skal blande os udenom,” skriver Kristian Thulesen Dahl på Facebook.

Skal fordeles ligeligt

Ifølge forslaget fra DA og FH skal de 11 uger til faderen bortfalde, hvis han ikke tager dem. De kan altså ikke længere overføres til moderen. De resterende 26 ugers barsel fordeles også ligeligt. De kan godt overføres, men som udgangspunkt får far og mor tildelt lige mange uger. De fire ugers barsel før fødslen er stadig kun moderens.

DA og FH opfordrer Folketinget til at gøre aftalen til gældende lov i Danmark. Det er regeringen og dens støttepartier klar til, mens de borgerlige partier er imod. Bortset fra Venstre. Danmarks liberale parti har højest overraskende erklæret sin støtte til forslaget. Det sker på trods af, at Venstre så sent som i 2018 tog afstand fra det EU-direktiv om øremærket barsel, som dengang var på vej og som er baggrunden for DA og FHs forslag.

Det er ikke liberalt

De øvrige partier i blå blok ser da også meget kritisk på Venstres opbakning. De Konservatives politiske ordfører Mette Abildgaard siger til Berlingske:

”Jeg skal ikke kloge mig på, hvordan Venstre skruer deres politiske holdninger sammen, men jeg synes ikke, at der er meget liberalt i at mene, at staten ved bedre end familierne”.

Liberal Alliances formand Alex Vanopslagh er på linje med konservative og DF:

”Som borgerlig og i særdeleshed liberal er det klokkeklart, at man ikke skal blande sig i, hvordan familier fordeler barsler,” siger han til Berlingske.

Venstre: Reaktionære blå partier

Venstres gruppeformand Karsten Lauritzen kalder omvendt sine blå kolleger for reaktionære:

”Jeg undres over, hvor reaktionære dygtige borgerlige politikere er, når det handler om ligedeling af barsel. Tidligere blev der primært øremærket til mor. Fremadrettet øremærkes et antal uger til mor og et antal uger til far. Størstedelen af barslen kan familien forsat fordele som de har lyst. Det er et kæmpe fremskridt for ligestillingen. Og for en gangs skyld har manden fået flere rettigheder,” skriver Karsten Lauritzen på Facebook.