Rød blok storroser sig selv for ny genåbningsplan, men de borgerlige kalder den både for lille og for sent. Erhvervsorganisationer er skuffede
Fra på mandag får elever fra efterskoler og højskoler lov til at komme i skole igen. Det samme gør afgangselever i folkeskolen og ungdomsuddannelser. Dog med begrænsninger – og ikke i hovedstadsområdet og Nordsjælland.
Eleverne i 5.-8. klasse får også lov at smage lidt af genåbningen. Men kun én dag om ugen, og de skal fortrinsvis mødes udendørs.
Og erhvervslivet? Udvalgsvarebutikker på 5000 kvadratmeter eller mere må fra på mandag have op til 250 kunder, hvor de hidtil har måttet have 25 kunder. Men frisører og andre liberale erhverv må stadig ikke åbne.
Sådan lyder den aftale for genåbning, som regeringen har aftalt med sine støttepartier SF, Enhedslisten og Radikale Venstre. En plan, som partierne selv er meget glade for.
SF-formand: Stor sejr for de unge
“Jeg er kisteglad for, at vi kan genåbne mere fra næste uge, så elever i hele landet kan komme tilbage mindst en dag om ugen,” siger børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S).
“Endelig! Vi har holdt smitten nede, og kan nu åbne mere op for vores børn og unge. Det er så godt,” lyder det fra Enhedslistens politiske leder Mai Villadsen på Twitter.
“Det er en stor sejr for de unge, at de kan vende tilbage til skolen, til deres venner, og til socialt samvær,” jubler SFs formand Pia Olsen Dyhr.
“Små erhvervsdrivende glemt”
Men i blå blok er begejstringen til at overse. De mener, at genåbningsplanen er for lille og kommer for sent. På Twitter skriver Venstres formand Jakob Ellemann-Jensen:
”Endelig åbner høj- og efterskoler. Det er godt for de mange unge, som har gået derhjemme alt for længe. Desværre rykkes der ikke nok på genåbning af grundskolerne og så er de små erhvervsdrivende blevet glemt. Der er behov for en konkret plan, så der er vished om de næste skridt”.
Dansk Folkepartis sundhedsordfører Liselott Blixt mener også, at planen burde have været mere omfattende. Baggrunden er nemlig en række positive meldinger om smitteudviklingen de seneste dage.
Mandag skrev Statens Serum Instituts direktør Henrik Illum på Twitter, at vi “har et mere gunstigt scenarie” end den prognose om 870 indlagte i midten af april, som politikerne hidtil har styret efter.
Tirsdag er det yderligere kommet frem, at antallet af coronadødsfald er faldet 90 procent siden januar, og antallet af daglige smittede har siden 1. februar svinget mellem 400 og 600. Dagens smittetal lyder på 527 – og antallet af indlagte falder fortsat.
”Det ser jo ikke så sort ud, som man havde regnet med. Derfor skal vi ikke have børn hjemme en dag mere end højst nødvendigt”, siger Liselott Blixt til Politiken.
Hun mener, at alle elever i princippet burde være tilbage på skolebænken. I stedet skal der så være forskellige restriktioner, afhængig af smitteudviklingen regionalt.
Dansk Folkepartis formand Kristian Thulesen Dahl mener, at regeringen har et forklaringsproblem.
”Sundhedsmyndighedernes fremskrivninger er brugt som facit for at holde DK lukket. Men i dag siger Mette Frederiksen, at de altid har været tænkt som prognoser, som kan ændre sig. Mage til bortforklaring for at mere kunne være åbnet tidligere…!,” skriver DF-formanden på Twitter.
Dansk Erhverv: Skuffende
Hos den store erhvervsorganisation Dansk Erhverv er der også skuffelse over planen.
“Det er positivt, at der kan komme flere ind i de store butikker, og også at flere unge nu kan komme tilbage på deres uddannelsessted. Men jeg er ærgerlig og skuffet over, at man ikke er kommet med en egentlig genåbningsplan. Fordi med de smittetal, der er, og med den udvikling, vi har, så burde liberale erhverv også kunne åbne uden problemer. Og det samme også med store butikker i storcentre,” siger administrerende direktør Brian Mikkelsen til Ritzau.