God morgen! Hermed dagens morgenoverblik over nogle af de vigtigste danske og internationale nyheder i et borgerligt-nationalt perspektiv:
Tusindvis af straffesager henlægges på grund af travlhed
Mere end 20.000 sager er i år blevet henlagt og kommer dermed aldrig for retten
RETSPOLITIK | Straffesager i tusindvis kommer aldrig for retten, fordi anklagemyndigheden på grund af travlhed henlægger sagerne. Det fremgår af et svar fra justitsministeren til Folketingets Retsudvalg, som Berlingske omtaler. I 2019 er 21.249 sager indtil videre blevet henlagt. Det er næsten tre gange så mange som i 2014.
”Kernen er, at anklagemyndigheden og politiet er spændt til bristepunktet,” siger justitsminister Nick Hækkerup (S) til Berlingske. Han kalder udviklingen ”utilfredsstillende” og siger, at ansvaret ligger hos politikerne, ikke hos anklagemyndigheden.
”Vi har over flere år ikke sikret, at anklagemyndigheden har haft de tilstrækkelige muligheder for at løse sin opgave,” siger ministeren.
Onsdag kom det frem, at Københavns Politis anklagemyndigheder i en intern e-mail har meddelt, at sager om ikke-personfarlig kriminalitet skal udskydes til 2020 på grund af travlhed.
Nyt udvalg skal diskutere politiske ansættelser i ministerier
Et udvalg med Folketingets formand i spidsen skal drøfte ansættelser i ministerier
POLITISKE PRESSECHEFER | Syv ud ni nye pressechefer i ministerierne har tidligere været ansat i Socialdemokratiet eller har tætte bånd til ministrene, bl.a. som tidligere ungdomsformand i SF. Det har udløst massiv kritik af den socialdemokratiske regering, der beskyldes for kammerateri og politiske ansættelser, og det fører nu til nedsættelse af et nyt folketingsudvalg. Udvalget, som Folketingets formand Henrik Dam Kristensen (S) står i spidsen for, skal arrangere en konference eller høring, hvor ministeriernes ansættelser skal drøftes.
”Jeg har ikke truffet nogen beslutning om det her, men jeg kan se, at debatten har været der i efterhånden en del år. Derfor er det helt naturligt, at vi nu laver det arbejde, vi sætter i gang,” siger formanden til Politiken.
De politiske ansættelser har også nået bagsiden af Politiken. I rubrikken ”At Tænke Sig” bringer de muntre bagsidefolk en liste over ”tegn på at regeringen favoriserer socialdemokrater ved ansættelser”. Et af dem lyder: ”Ny ansatte i ministerierne er ikke blevet udstyret med id-kort, men kan nøjes med at fremvise gyldig partibog ved indgangen…” 🙂
CO2-kvoter til debat
Skal CO2-kvoter kunne annulleres? Det er et de store spørgsmål under forhandlingerne om klimalov
KLIMALOV | “Det ville være den mest pragmatiske og ordentlige løsning”. Sådan siger Dansk Folkepartis klimaordfører, Morten Messerschmidt, til Børsen. Sagen handler om CO2-kvoter og muligheden for at annullere CO2-kvoter, hvis målet om 70 procent reduktion ikke på anden vis kan nås i 2030. Problematikken er en af de helt store knaster i de igangværende forhandlinger om en klimalov, og selvom Radikale og SF siger nej til muligheden for at annullere CO2-kvoter, forholder Morten Messerschmidt sig mere pragmatisk til spørgsmålet.
“Selv venstrefløjen siger jo, at de ikke har nogen idé om, hvordan man skal nå de 70 pct. i 2030. Så ville det være fjollet at begynde at udelukke ting allerede nu,” mener han.
Pludselig ville minister gerne møde Landdistrikternes Fællesråd
DFs Mette Hjermind Dencker stillede spørgsmål til social- og indenrigsministeren – så havde hun pludselig plads i kalenderen
LANDDISTRIKTER | Når Landdistrikternes Fællesråd mødes med social- og indenrigsminister Astrid Krag (S) den 7. januar, så kan de sende en venlig tanke til DFs landdistriktsordfører Mette Hjermind Dencker. For landdistrikterne har flere gange forgæves forsøgt at få et møde i stand med ministeren. Men i sidste uge kom der pludselig skred i sagerne. Det skete efter, at Mette Hjermind Dencker i sidste uge anmeldte et §20-spørgsmål til ministeren om hvorfor hun ikke vil mødes med Landdistrikternes Fællesråd. Samme dag, som spørgsmålet havnede på ministerens bord, fik landboerne en opringning fra ministeriet. De blev spurgt, om de kunne komme til et møde i ministeriet den 7. januar.
I Folketingets spørgetid onsdag afviste ministeren dog, at det var DF-ordførerens spørgsmål der havde sat gang i tingene. Der var ”gået noget galt” i ministeriet, og det var ”på grænsen til det platte” at påstå, at Hjerminds spørgsmål havde nogen betydning, lød det fra Astrid Krag, ifølge Nordjyske.
Danskere foretrækker at dele politisk overbevisning med deres nabo
Folk der stemmer på Radikale, Alternativet, SF og Enhedslisten er særligt skeptiske overfor naboer fra højrefløjen
NABOSKAB | En ny undersøgelse fra Københavns Universitet viser, at mange danskere sætter lighedstegn mellem et godt naboskab og politisk observans. Det skriver Kristeligt Dagblad i dag. Undersøgelsen, der er lavet blandt 1864 borgere, viser, at folk, der stemmer på De Radikale, Alternativet, SF og Enhedslisten er særligt skeptiske over for naboer, der sætter deres kryds ved et blåt parti.
I undersøgelsen svarer 45 procent af de vælgere, der stemmer på et af de fire partier, at de helst ikke vil have en nabo, der er DF’er. Den holdning deles af knap hver tredje DF-vælger, der helst ikke vil have en nabo, der stemmer på Enhedslisten.
UDLAND
Johnson fører massivt i meningsmåling
Premierminister Boris Johnsons konservative parti står til at vinde 42 pladser i parlamentet
STORBRITTANIEN | Premierminister Boris Johnsons konservative parti går frem, mens Labour går massivt tilbage i en ny meningsmåling forud for parlamentsvalget i Storbritannien den 12. december. Ifølge målingen vil de konservative få 359 pladser i parlamentet, hvilket er en fremgang på 42 mandater, mens Labour vil gå tilbage fra 262 til 211 mandater. Målingen, som Yougov står bag, er baseret på en model, der skulle være mere præcis end traditionelle meningsmålinger.
POLITISK KALENDER – torsdag den 28. november 2019
Kl. 10.15: Åbent samråd om teledata-sag
Justitsminister Nick Hækkerup (S) er kaldt i samråd i retsudvalget om teledata-sagen. Ministeren skal bl.a. redegøre for, hvornår han mener, at offentlighed, domstole og advokater burde have været orienteret om de mangelfulde teledata.
Kl. 10.15: Åbent samråd om udskydelse af nyt boligskattesystem
Skatteminister Morten Bødskov (S) er indkaldt til åbent samråd om regeringens beslutning, om at udskyde det nye boligskattesystem til 2024.
Kl. 14.00: Svensk statsminister skal i spørgetime
Den svenske statsminister, Stefan Löfven, skal i spørgetime i Riksdagen. Löfven og hans regering er for tiden under pres af blandt andet den eskalerende bandekriminalitet.
TWITTER & FACEBOOK
Søren Espersen skriver på Twitter om tv-interview med Labourleder Jeremy Corbyn, hvor han fire gange afslog at undskylde udbredt antisemitisme i Labour:
Pia Kjærsgaard fortæller på Twitter, at hun onsdag som dyrevelfærdsordfører besøgte Inges Kattehjem: