8,4 procent stemte på Dansk Folkeparti ved skolevalget

0
2859
Elever på Nibe Skole er her igang med afstemningen til Skolevalg 2019, torsdag den 31. januar 2019. Selve afstemningen foregik på skolens kontor hvor eleverne fik udleveret stemmeseddel, og derefter kunne der sættes kryds bag en papvæg i lokalet ved siden af hvor stemmeboksen også var placeret. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Dansk Folkeparti fik samme resultat ved torsdagens skolevalg som ved skolevalget i 2017. DFUs formand Chris Bjerknæs jubler over resultatet, som han næsten synes er en fremgang, for DFU har deltaget i forholdsmæssigt færre debatmøder denne gang

”TUSIND TAK! Vi er SÅ lykkelige! Vi er glade for alle jeres stemmer! 8,4% – Det kan noget!”

Dansk Folkepartis Ungdom jubler på Twitter efter torsdagens skolevalg, hvor Dansk Folkeparti fik 8,4 procent af stemmerne.

Det var præcis samme resultat som ved skolevalget for to år siden, og for DFU-formand Chris Bjerknæs er der nærmest tale om en sejr.

Det fortæller han i telefonen til ditOverblik:

”Sidste gang var vi tilstede ved 65 procent af alle debatter på skolerne. I år har vi kun deltaget i 40 procent, for der har været mange flere debatter, så vi har ikke kunnet nå at være med til flere. Og det har meget stor betydning. Nogle af de skoler, hvor vi ikke har været ude og debattere, har vi fået 0-5 procent af stemmerne, mens vi har fået 20-40 procent på nogle af de skoler, hvor vi har været. Derfor synes jeg der er tale om en fremgang,” forklarer Chris Bjerknæs.

Folketingets formand Pia Kjærsgaard åbner Skolevalg 2019 på Øster Farimagsgade skole. Foto: Nikolai Linares/Ritzau Scanpix

Blåt flertal – men rød regering

Socialdemokratiet og Konservative blev de store vindere, mens Venstre og Liberal Alliance gik tilbage ved Skolevalget, som ca. 800.000 elever i 8., 9. og 10. klasse kunne deltage i. Blå blok fik flertal, men da hverken Nye Borgerlige eller Kristendemokraterne kom over spærregrænsen på to procent, så ville Rød Blok have vundet regeringsmagten, hvis det havde været et folketingsvalg.

”Det er selvfølgelig lidt ærgerligt, men man skal nok passe på med at læse for meget ind i resultatet. Som sagt kan det gøre en meget stor forskel, om et parti er repræsenteret i en debat på en skole,” siger Chris Bjerknæs.

For to år siden var det især EU og udlændingepolitik, der fyldte i debatterne på skolerne, men denne gang har det været flere og andre emner, fortæller DFU-formanden.

”Jeg har deltaget i 15-20 debatmøder på skolerne, og jeg har vel diskuteret udlændingepolitik i 10 minutter i alt. Jeg må bare konstatere, at skoleeleverne denne gang går op i nogle andre emner end DFs mærkesager. Topscorerne har været klima, miljø og kortere skoledage,” siger han.

Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Flere DFU-medlemmer

Chris Bjergnæs synes skolevalget et fantastisk projekt:

”Det giver unge et godt indblik i den demokratiske samtale. Det har været fantastisk at være ude på skolerne og opleve det engagement og den spørgelyst, eleverne har lagt for dagen. De har virkelig engageret sig,” siger Chris Bjerknæs.

Dansk Folkepartis Ungdom har også fået nye medlemmer ud af skolevalget.

”Vi har ikke gjort det op endnu, men der er faktisk en del nye medlemmer undervejs,” siger DFU-formanden.

Illustration: Skolevalg.dk