MORGEN: Gymnasieelever læser og regner markant dårligere | DF-ordfører: Almindelige danskere skal med i kunstfonds bestyrelse

0
1627
Undervisning på Højdevangens Skole 30. august 2017. Foto: Anne Bæk/Ritzau Scanpix

God morgen! Hermed dagens morgenoverblik over nogle af de vigtigste danske og internationale nyheder i et borgerligt-nationalt perspektiv:

Gymnasieelever læser og regner markant dårligere end for 50 år siden

De basale færdigheder er i frit fald på gymnasiet, viser ny rapoport fra Undervisningsministeriet

UDDANNELSE | En ny rapport om danske gymnasieelevers faglige niveau er “chokerende”, mener Christian Foldager, der er medlem af Rådet for Faglighed for de Gymnasiale Uddannelser. Rapporten fra Syddansk Universitet viser, at eleverne i dag er markant ringere til basale færdigheder som at læse, skrive og regne regnestykker i forhold til for 50 år siden. Til gengæld er de bedre til matematisk modellering og til at arbejde med metode, analysere, reflektere og sætte tekster ind i en kontekst.

Det sidste kan dog ikke opveje, at den basale faglighed halter, mener Christian Foldager, der selv er tidligere gymnasielærer.

“Fagligheden er i frit fald, og det er stærkt problematisk (…) Man er nødt til at kunne basal matematik for at kunne avanceret matematik. Vi er som samfund nødt til at spørge os selv, om vi skal uddanne dem, der kan sætte tal ind i en maskine og betjene robotterne, eller skal vi uddanne dem, der kan lave robotterne? Jeg mener klart at vi skal gøre det sidste og det kræver høj faglighed – også i forhold til færdigheder,” siger Christian Foldager til Berlingske.

Rapporten er bestilt af tidligere undervisningsminister Merete Rissager (LA).

PR-foto: PostNord

PostNord købte milliondyr app af PostNord-direktørs slægtning

PostNord afviste anklage fra whistleblower, som viser sig at være sand.  Dybt kritisabelt, mener DFs transportordfører

POSTNORD | Dansk Folkepartis transportordfører Hans Kristian Skibby er særdeles utilfreds med Post Nords ageren i forbindelse med den whistleblower-sag, som PostNord afviste fuldstændig tilbage i december. Nu viser det sig, at PostNord har købt ydelser af en slægtning til Post Nords logistik-direktør. Det var et af anklagepunkterne i en anonym skrivelse, hvis indhold Post Nords ledelse ellers har afvist fuldstændig.

“Når man slår sig nagelfast op på, at man fra ende til anden kan afvise alle kritikpunkter, er det selvfølgelig dybt kritisabelt, at man alligevel kan se, at der er sandheder i noget af det,” siger Hans Kristian Skibby til Jyllands Posten.

Slægtningen til Post Nords logistik-direktør siger, at han kun har gjort forretninger for 4 mio. kr. med PostNord mod de 30 mio. kr., der anførtes i brevet. Nu undersøges samtlige anklager mod PostNord af revisionsfirmaet Deloitte, der har fået fire uger til at gennemgå anklagerne.

Arkivfoto

Bosteder vil tage telefoner fra piger, der sælger sex

Bosteder vil gribe ind over for pigers prostitution. Det udløser svært dilemma, for det kan gå ud over de forkerte og afskære pigerne fra deres netværk, siger DFs socialordfører Karina Adsbøl

BOSTEDER | Piger anbragt på opholdssteder prostituerer sig, sugardater og sælger nøgenbilleder af sig selv. Derfor vil Landsforeningen af Sociale Tilbud og to bosteder have mulighed for at inddrage pigernes telefoner for at komme uvæsnet til livs. Det skriver Jyllands Posten. Men Karina Adsbøl er ikke sikker på, at det er vejen frem og frygter, at pigerne risikerer blive afskåret fra deres netværk, hvis de får taget deres telefon fra sig. Telefonen er blevet en helt central livline for mange unge.

“Det er et svært dilemma. Udfordringen er, at hver gang man øger nogle magtmidler, kan det gå ud over de forkerte. Derfor er mit forslag, at organisationerne og dem, der arbejder på området, laver nogle samlede anbefalinger af, hvad der bør justeres”.

Hun tilføjer: “Jeg anerkender, at det er en udfordring for pædagogerne. Men det kan lige så godt være, at barnet, man tager telefonen fra, bare gerne vil have kontakt til sit netværk, så det handler om at finde den rette balance”.

Gæst på Statens Museum for Kunst i København. Foto: Pressefoto fra STMK

DF-ordfører vil have almindelige danskere med i kunstfonds bestyrelse

Almindelige danskere skal være med til at beslutte fordelingen af legater til kunstnere, mener Pernille Bendixen (DF)

KUNST | Dansk Folkepartis vikarierende kulturordfører, Pernille Bendixen, vil have helt almindelige mennesker til at være med til at beslutte, hvilke kunstnere, der skal tildeles arbejdslegater og arbejdsstipendier til kunstnere gennem Statens Kunstfonds Legatudvalg: Det siger hun til Berlingske.

Medlemmerne af legatudvalgene er eksperter på hver deres område, men Pernille Bendixen mener ikke, at det er nok med eksperter – selv hvis de er spredt over hele landet:

“Der mangler i den grad, at almindelige borgere kan få lov til at være med i det her. Borgerne bevæger sig ikke nødvendigvis i de samme kredse som dem med den faglige ekspertise, og de har derfor måske nogle andre oplevelser af, hvilken kunst der skal hyldes, og det skal der også være plads til. For mig at se er kunst noget, der er til for alle, så jeg mener godt, at det kunne være en blanding af borgere og fageksperter, der sad med i udvalgene,” siger Pernille Bendixen.

Liselott Blixt, sundheds- og psykiatriordfører for DF. Foto: Steen Brogaard

Liselott Blixt afløser Marie Krarup i DFs gruppeledelse

Dansk Folkeparti har skiftet ud i gruppeledelsen

OMROKERING | Efter bare et halvt år i gruppebestyrelsen i DFs folketingsgruppe har Marie Krarup ønsket at udtræde. Hun blev i stedet torsdag på et gruppemøde afløst af sundheds- og psykiatriordfører Liselott Blixt.

Gruppeformand Peter Skaarup siger til Berlingske om Marie Krarups farvel:

“Hun har hellere villet koncentrerere sig om de mange ordførerskaber, hun har, og mindre om det organisatoriske arbejde som der trods alt er den del af, hvor man skal planlægge aftengruppemøder, sommergruppemøder og den slags af det ‘kedelige arbejde’,” siger han.

Han kalder sagen udramatisk og valget af Liselott Blixt for enstemmigt. Han afviser samtidig at kommentere rygter om, at Marie Krarup skulle have ytret utilfredshed med betjeningen af folketingsmedlemmerne.

“Vi har jo hele tiden diskussioner om, hvordan vi bedst gør tingene, og hvordan vi strukturere arbejdet, og det har Marie selvfølgelig deltaget i,” siger Peter Skaarup til Berlingske.

TWITTER & FACEBOOK

Morten Messerschmidt fortæller på Twitter om et interview, som han i dag giver til Kristeligt Dagblad, hvor han taler om tabet af sin søster og sit forhold til folkekirken og tro:

Marie Krarup kommenterer historien fra den svenske kommune, hvor Sverigedemokraterne har fået indført et tørklædeforbud i bl.a. skoler. Et forbud, der udløser lokale demonstrationer:

 

Pia Kjærsgaard skriver på Facebook om juleudsmykningen på Christiansborg i 2018, som hun tog initiativ til som folketingets formand. Den har vist sig at koste 500.000 kroner:

POLITISK KALENDER – fredag den 17. januar 2020

Møde i salen:

Kl. 10.00: Forespørgsel til statsministeren om regeringens værdipolitik

Vil statsministeren redegøre for regeringens værdipolitik med fokus på de udfordringer, der følger af indvandringen, og som presser eller tvinger danskerne til at ændre levevis og adfærd og rette ind af hensyn til indvandrere? Af Pia Kjærsgaard (DF) m.fl.
Forespørgselsdebatten kan følges på Folketings-tv her.