Kommuners brug af konsulenter forarger: Hyres til at spare penge på handicappede og psykisk syge

0
11680
Social- handicap- ældre- og ligestillingsordfører Karina Adsbøl, Dansk Folkeparti. Foto: Steen Brogaard

Dansk Folkepartis socialordfører Karina Adsbøl kritiserer kommuners brug af resultatlønnede konsulentfirmaer. De får kun penge, hvis de kan finde besparelser på borgere med handicap eller psykisk sygdom

”Hvis I kan finde et billigere støttetilbud for en borger med handicap eller psykisk sygdom, så får I del i de penge, som kommunen sparer”.

Det er, firkantet sagt, den aftale, som mindst 19 kommuner har indgået med to private konsulentfirmaer, Transit og Brorson Consult.

Det afslørede Altinget.dk for nylig, og det bekræftes i et svar, som social- og indenrigsminister Astrid Krag (S) har givet til Dansk Folkepartis socialordfører Karina Adsbøl.

Ministeren har nu bedt Ankestyrelsen om at kigge nærmere på kommunernes brug af konsulenter. Hun skriver i sit svar, at hun er ”dybt bekymret” over kommunernes praksis.

Karina Adsbøl er også bekymret, og hun har nu kaldt ministeren i samråd. Det finder sted torsdag den 23. januar.

”Det er vigtigt at få undersøgt brugen af eksterne konsulenter til bunds. Jeg synes, at det er problematisk, når man anvender resultatlønnede konsulenter med henblik på besparelser på socialområdet. Hjælp til mennesker efter serviceloven skal være en individuel vurdering. Derfor er det også helt centralt, at individuelle afgørelser om hjælp til mennesker med særlige behov først og fremmest træffes ud fra faglige og individuelle hensyn,” siger Karina Adsbøl.

Mindst 800 borgere

Ifølge Altinget omfatter aftalerne med de 19 kommuner mindst 800 borgeres sager. Men Altinget.dk, der har fået aktindsigt i de 19 kommuner, skriver, at yderligere mindst syv kommuner har lignende samarbejder.

Aftalerne er de fleste tilfælde udformet som no-cure-no-pay. Det vil sige, at konsulentfirmaerne kun får betaling, hvis de opnår en besparelse. Som eksempel nævner Altinget Silkeborg Kommune. Her står der i aftalen med Brorson Consult:

”Prisen på ovenstående forløb udgøres af en engangsbetaling på 15 procent af den forhandlede besparelse i de 294 borgersager over de næste 12 måneder, tillagt moms og kørsel”.

Aftalerne forarger både på og uden for Christiansborg. Socialpædagogernes Landsforenings formand Benny Andersen siger til Altinget:

”Konsulenterne vurderer de her menneskers sag på samme måde, som hvis man skulle lave storindkøb af rengøringsmidler. Den tænkning er fuldstændig i strid med ideen om, at økonomi aldrig må have forrang for mennesket,” siger han.

KL: 28 kommuner har aftaler

Efter artiklen i Altinget.dk har Kommunernes Landsforening (KL) spurgt alle 98 kommuner om deres brug af Transit og Brorson Consult. 79 kommuner har svaret. Heraf har 28 indgået aftaler med det ene eller begge firmaer. Aftalerne handler om ”konsulentbistand til sagsgennemgang og/eller bistand ved forhandling”. De 28 kommuner er disse:

– Albertslund Kommune
– Allerød Kommune
– Assens Kommune
– Ballerup Kommune
– Billund Kommune
– Favrskov Kommune
– Fredericia Kommune
– Furesø Kommune
– Hedensted Kommune
– Hjørring Kommune
– Holstebro Kommune
– Horsens Kommune
– Kerteminde Kommune
– Kolding Kommune
– Køge Kommune
– Nordfyns Kommune
– Nyborg Kommune
– Odsherred Kommune
– Randers Kommune
– Rebild Kommune
– Ringkøbing-Skjern Kommune
– Silkeborg Kommune
– Sorø Kommune
– Stevns Kommune
– Tårnby Kommune
– Vejen Kommune
– Vejle Kommune
– Aarhus Kommune