DF’er vil have svar fra minister: Må et byråd forbyde tørklæder i skolen?

0
4207
Arkivfoto

Dansk Folkeparti i Horsens forsøgte i sidste uge forgæves at få vedtaget et forbud mod tørklæder i kommunens skoler. Et advokatfirma vurderer i redegørelse til kommunen, at byrådet ikke kan vedtage et forbud. Men er det rigtigt? Det vil DF have børne- og undervisningsministeren til at svare på

Må et byråd beslutte, at eleverne i kommunens grundskoler ikke må gå med tørklæde i skolen?

Dét spørgsmål vil Dansk Folkeparti i Horsens nu bede DFs folketingsgruppe om at rejse overfor børne- og undervisningsministeren.

DFs byrådsmedlem i Horsens, Michael Nedersøe, der også er folketingskandidat, forsøgte tirsdag at få byrådet til at vedtage et forbud mod tørklæder i skolen. Men forslaget blev stemt ned af næsten alle partier, på nær Nye Borgerlige, som undlod at stemme. Det skete blandt andet med henvisning til et juridisk notat, som kommunen har fået lavet af advokatfirmaet Horten. Her konkluderes det med henvisning til folkeskoleloven, at det er skolebestyrelsen, der bestemmer regler for påklædning, ikke byrådet.

Der står dog ikke noget om tøj i folkeskoleloven, kun at ”kompetencen til at fastsætte skolens ordensregler og værdiregelsæt er henlagt til skolebestyrelsen”. Men det omfatter også tørklæder, mener advokaterne.

”Vi finder derfor, at kompetencen til at indføre forbud mod brug af markante religiøse symboler for elever i folkeskolen tilkommer skolebestyrelsen efter folkeskolelovens § 44, stk. 4.,” står der i det juridiske notat.

Michael Nedersøe er byrådsmedlem i Horsens.

Vil have trykprøvet reglerne

Dét svar er Michael Nedersøe dog ikke tilfreds med, og han er skuffet over, at ingen andre partier i Horsens er klar til at ”trykprøve” reglerne, som han siger.

For nylig kom Kommissionen for den glemte kvindekamp med en anbefaling om at forbyde tørklæder i folkeskolen som led i bekæmpelsen af social kontrol. Kommissionen har Holbæks socialdemokratiske borgmester Christina Krzyrosiak Hansen som formand og forslaget fik en positiv modtagelse af S-regeringen. Michael Nedersøe havde derfor forventet, at de lokale socialdemokrater ville være positivt stemt overfor et tørklædeforbud.

”Kommissionen har en S-borgmester som formand, og jeg vil gerne høre, om Socialdemokratiet i Horsens vil være med til at bekæmpe social kontrol. Vi kan gå foran med et godt eksempel i en tid, hvor man brænder en masse tørklæder af i Iran,” sagde Michael Nedersøe på tirsdagens byrådsmøde.

“Vi kan gå foran med et godt eksempel i en tid, hvor man brænder en masse tørklæder af i Iran”

Michael Nedersøe, DF, Horsens

Undrer sig over Socialdemokratiet

Socialdemokratiet i Horsens skød dog DFs forslag ned med den begrundelse, at “Danmark er for lille et land til at have forskellige regler i de enkelte kommuner”.

”Man kan sagtens have en politisk holdning til det her, men vi retter ind efter, hvad man beslutter på Christiansborg. Derfor stemmer vi nej til forslaget,” sagde Socialdemokratiets gruppeformand Andreas Boesen, i følge Horsens Folkeblad.

Om den udtalelse sagde Michael Nedersøe:

”Det er det sædvanlige, når der snakkes stramninger af udlændingepolitikken. På Christiansborg siger man, at det er noget, kommunerne må tage sig af. Og i kommunerne sender man den tilbage til Christiansborg. Jeg synes, at det er en hån over for at man ikke vil tage stilling til det her”.

Fra Venstre var der heller ingen opbakning. Venstres byrådsmedlem Irene Simonsen, der er tidligere folketingsmedlem, kaldte forslaget fra DF ’signalpolitik’.

Michael Nedersøe ryster på hovedet af reaktionen:

”Der er en enorm berøringsangst, når det gælder islam. På den ene side siger partierne, at de vil gøre noget ved den sociale kontrol, men når det kommer til stykket, er de hundeangste for at gøre noget. På Christiansborg siger man, at det her spørgsmål skal ordnes ude i kommunerne. I kommunerne sender man så aben tilbage. Vi er nødt til at få afklaret, hvem der kan gøre noget,” siger Michael Nedersøe til ditOverblik.dk.