DF vil gøre op med øremærket barsel, der sender børn alt for tidligt i vuggestue

0
1997
Mette Thiesen er sundhedsordfører for Dansk Folkeparti. Foto: Christian Thøgersen
Mette Thiesen er social- og familieordfører for Dansk Folkeparti. Foto: Christian Thøgersen

EU-regler om øremærket barsel til mænd er formentlig er årsag til, at flere børn starter tidligt i vuggestue. DFs familieordfører Mette Thiesen mener, at familiens mulighed for at selv at planlægge barsel og passe egne børn hjemme skal styrkes

Danske forældre skal have langt bedre mulighed for at kunne indrette deres barsel, som de vil. Det siger Dansk Folkepartis familieordfører Mette Thiesen som kommentar til en ny undersøgelse fra BUPL, Børne- og UngdomsPædagogernes Landsforbund, der viser, at stadig flere børn starter meget tidligt i institution.

BUPL har spurgt 1560 daginstitutionsledere, og over halvdelen oplever, at børnene i dag er yngre, når de starter i vuggestue. Hver tredje ser flere børn på 6-8 måneder. Knap halvdelen børn på 9-11 måneder.

Forklaringen er efter alt at dømme den nye øremærkede barsel til mænd, som Danmark i 2022 måttet indføre efter krav fra EU. De nye regler betyder, at far og mor nu skal dele barslen med 11 uger til hver. Hvis far ikke tager hele sin barsel, mister familien de uger, han ikke tager, og så må lille Frida eller lille Noah starte tidligere i vuggestue.

“Barselsregler går stik imod barnets tarv”

Mette Thiesen kalder det vanvittigt, at man i ligestillingens navn har indført regler, som går stik imod barnets tarv. I et debatindlæg i Nordjyske påpeger hun, at børn på 6-8 måneder er alt for små til at starte i institution.

“6-8 måneder! Det er altså små babyer. Børn, der lige har lært at pludre og række ud efter ting; børn, som nu kan få øje på sig selv i spejlet og som bare vil være sammen med mor og far,” skriver hun.

“6-8 måneder! Det er altså små babyer”

BUPL mener, at undersøgelsen skal føre til bedre normeringer i vuggestuerne, så der er flere pædagoger til at tage sig af de helt små børn. Dansk Folkepartis familieordfører har dog en anden konklusion: Hun mener, at familien skal styrkes og forældre have langt bedre mulighed for at passe deres børn selv.

EU skal blande sig uden om

”Sagen viser for det første, at EU blander sig i alt for meget. Den understreger også, at vi skal gøre meget mere for at indrette samfundet, så det tager hensyn til familiens behov. Det er da fint at fædre tager barsel, men bureaukrater i Bruxelles skal altså ikke bestemme hvordan og hvor meget. Det må være helt op til familierne selv,” skriver Mette Thiesen – og fortsætter:

”Lad os bruge BUPLs undersøgelse til at styrke familien. Små børn har godt af at være hjemme så længe som muligt. Punktum. Så lad os give dem muligheden. For eksempel ved at forbedre muligheden for at familierne kan indrette sig, som de ønsker i langt højere grad, herunder at de kan gå hjemme med de små de første vigtige år. Nogle kommuner har tilskud – men det burde være ens i hele landet – og gerne f.eks. en fradragsordning man kunne benytte internt i familien.

Mette Thiesens debatindlæg i Nordjyske kan læses her