DF-ordfører: Dybt bekymrende hvis flere børn skal tvangsfjernes

0
3914
Statsminister Mette Frederiksen (S) holder sin nytårstale på Marienborg onsdag aften., En stor del af talen var helliget udsatte børn, og statsministeren lagde op til, at flere børn skal tvangsanbringes, ligesom der skal skrues for antallet af bortadobtioner. Foto: Philip Davali/Scanpix 2020

Anbringelsesområdet sejler i fejl fra myndighedernes side. Derfor har DF stillet forslag om en kulegravning af hele anbringelsesomrdået, og derfor advarer DFs socialordfører Karina Adsbøl mod regeringens nye plan om flere tvangsfjernelser

”Jeg er dybt bekymret”.

Sådan kommenterer Dansk Folkepartis socialordfører Karina Adsbøl den udmelding, som statsminister Mette Frederiksen (S) kom med i sin nytårsaftale om at flere udsatte børn skal tvangsfjernelses.

Karina Adsbøl har i flere år haft stor fokus på anbringelsesområdet. Hun har bragt flere konkrete sager op i Folketinget, og hun er initiativtager til et beslutningsforslag om at kulegrave hele anbringelsesområdet.

Det sker efter at talrige sager og undersøgelser har dokumenteret, at der begås masser af fejl på anbringelsesområdet. En intern undersøgelse fra Københavns Kommune i 2017 viste således, at der var fejl i samtlige 77 sager, der blev undersøgt. Og for nylig sagde advokat Thorjørn Thomsen på en konference om anbringelser, at han ikke havde set én sag, hvor der ikke var begået fejl.

Karina Adsbøl på Facebook.

Karina Adsbøl: Området skal kulegraves

Derfor er Karina Adsbøl dybt bekymret, når statsministeren nu bebuder, at ”flere udsatte børn skal have et nyt hjem. Tidligere end i dag,” som hun sagde i sin nytårstale.

Som Karina Adsbøl skrev på Facebook kort efter nytårstalen:

”Kære statsminister.

Du tager fejl. Det må aldrig blive et mål i sig selv, at man bare skal tvangsanbringe og bortadoptere flere børn.

Der er så mange fejl og mangler i børnesagerne i dag, og det skal der rettes op på, der mangler kvalitetssikring.

Derfor skal området kulegraves. Der mangler retssikkerhed på området. Derudover er det vigtigt med forebyggelse og indsatser for hele familien.

Det der er vigtigt er, at det er de rigtige børn der bliver anbragt på et veldokumenteret og oplyst grundlag og ikke antallet.

Man kan ikke blot hviske det biologiske ophav væk”.

Karina Adsbøl skriver også, at hun frygter ”at regeringen har stirret sig blind på løsningen, hvor målet er mere tvang og mere bortadoption”.

Social- handicap og ligestillingsordfører Karina Adsbøl, Dansk Folkeparti. Foto: Steen Brogaard

Eksperter advarer

Flere eksperter er også ude og advarer mod flere tvangsfjernelser. Til Berlingske siger professor i socialret ved Københavns Universitet, Kirsten Ketchner:

”Det er overhovedet ikke forsvarligt at fjerne flere børn, når der er så mange fejl i den nuværende sagsbehandling. I stedet bør man kritiserer kommunernes manglee evne til at behandle disse ager forsvarligt”.

Advokat Anders Brøndtved, der har stor erfaring fra anbringelsessager, kalder udmeldingen uforsvarlig:

”Jeg synes det er skrømmende. Ikke fordi hun vil anbringe flere – jeg ved ikke, om vi anbringer for mange eller for få – men som det er nu, sejler området, Kommunerne hgar ikke styr på fundamental jura, og så længe vi ikke anbringer rigtigt , skal vi ikke anbringe flere,” siger han til Berlingske.

Karina Adsbøl vil nu have social- og indenrigsminister Astrid Krag (S) til at regeringens planer. Hun har stillet disse to spørgsmål til ministeren:

Hvordan vil ministeren sikre, at flere bortadoptioner og tvangsanbringelser reelt er til barnets bedste, når det er dokumenteret, at der er fejl i rigtig mange anbringelsessager?

Vil ministeren redegøre for, hvordan regeringens planer om at øge antallet af bortadoptioner og tvangsanbringelser skal udmøntes i praksis, idet der henvises til statsministerens nytårstale?

Kommuner overholder ikke loven

ditoverblik.dk har tidligere omtalt eksempler på de mange myndighedsfejl i tvangsfjernelsessager.

Eksempelvis sagen om 12-årige Andreas fra Guldborgsund, som var truet af en tvangsfjernelse fra sine plejeforældre, fordi de ikke ville acceptere en ny kontrakt, hvor de blev sat ned i løn. Her viste det sig, at Andreas på intet tidspunkt fik den børnesamtale, som han har krav på i følge loven.

I en anden sag fra Roskilde fik et ungt par tvangsfjernet deres kun tre uger gamle datter. De lagde sag an mod kommunen, og fem måneder efter fødslen fik de pigen hjem igen. Kommunen tabte sagen, fordi den ikke havde forsøgt at hjælpe det unge par i rollen som forældre, inden den skred til tvangsfjernelse, sådan som loven ellers foreskriver.

Statsministerens nytårstale kan læses her: Statsministerens nytårstale 01012020