DF og SF vil have danske soldater hjem fra Mali

0
1271
Malisk militær går parade foran lederne af overgangsregeringen under en ceremoni i forbindelse med hærens nationaldag den 20. januar. Foto: FLORENT VERGNES / AFP

DFs udenrigsordfører Søren Espersen kalder Mali “et stort virvar” og mener, at Danmark omgående skal forlade landet, efter Malis regering har bedt Danmark rejse hjem

De danske soldater i Mali skal hurtigst muligt trækkes hjem. Det mener både Dansk Folkeparti og SF. De to partier var i sin tid en del af det flertal, der stod bag udsendelsen af danske soldater til Mali.

Malis regering bad mandag overraskende Danmark om at trække sine soldater hjem, og på den baggrund mener DF og SF ikke, at Danmark længere bør være til stede i det vestafrikanske land.

“Vi tænker, at det skal være forbi nu. Med det samme. For et års tid siden var vi klar over og advarede mod, at man fortsatte forlængelserne dernede,” siger DFs udenrigsordfører Søren Espersen til Ritzau.

“Nu er det hele et stort virvar. Vi aner ikke, hvem vi skal holde med,” siger han.

“Nu er det hele et stort virvar. Vi aner ikke, hvem vi skal holde med”

Søren Espersen, udenrigsordfører, til Ritzau

På Facebook skriver Søren Espersen endnu mere direkte:

“Nu… altså som NU! – skal vi have vore soldater samt hospitalspersonalet hjem fra Mali. Ikke mere snak og “forhandlinger” med et korrupt styre og skøre islamister. Bare hjem – nu!”.

Søren Espersen på Facebook.

Danmark har ca. 90 soldater med i Task Force Takub, som er en del af en franskledet antiterror-mission, kaldet “Operation Barkhane”. Desuden har Danmark et mindre antal officerer i Malis hovedstad, Bamako, i FN-missionen Minusma.

SF vil beholde de danske FN-soldater i Mali, men DF vil have alle danskere hjem, siger Søren Espersen til TV2.

Radikale vakler

Der er fortsat flertal for den danske tilstedeværelse i Mali, og Venstre siger til Jyllands-Posten, at Danmark bør “have is i maven”, indtil situationen er afklaret. Hos Radikale Venstre er man dog begyndt at vakle lidt.

“I vores optik har udenrigsministeren (Jeppe Kofod, red.) ganske få dage til at få afklaret, om der overhovedet er en regering, vi kan samarbejde med i Mali. Det er en helt uholdbar situation, og hvis ikke vi kan få nogle klare svar hurtigt, så kan vi ikke længere støtte operationen,” siger De Radikales udenrigsordfører, Martin Lidegaard, til Jyllands-Posten.

Det var et flertal bestående af regeringen, Venstre, Det Konservative Folkeparti, DF, Liberal Alliance, Inger Støjberg, SF og Det Radikale Venstre, der i sin tid traf beslutningen om at sende soldater til Mali. Foruden Danmark deltager Holland, Sverige, Belgien, Italien og Ungarn i den franskledede mission.

Task Force Takuba skal bekæmpe terrorister i den uroplagede Sahel-region.