Danske Bank skal forklare hvidvasksag i offentlig høring

0
2319
Hans Kristian Skibby (DF) og Preben Bang Henriksen (V) på vej til møde tirsdag eftermiddag med Danske Banks ledelse i København. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Folketinget indkalder Danske Bank til høring om hvidvasksagen. Dansk Folkepartis erhvervsordfører håber, at der hurtigt kan placeres et ansvar i sagen

Ledelsen i Danske Bank skal nu forklare sig i en offentlig høring i Folketinget om skandalen, hvor op mod 1500 milliarder kroner er blevet hvidvasket i bankens afdeling i Estland.

Det er Folketingets Erhvervs- Vækst- og Eksportudvalg, der efter forslag fra Enhedslisten har besluttet at indkalde Danske Bank til en høring.

Udvalgsmedlemmerne har selv fået den første korte orientering om skandalen fra bankens afgående topchef Thomas Borgen. Det skete på et møde tirsdag i bankens hovedsæde i København. Forinden havde udvalget haft erhvervsminister Rasmus Jarlov (K) i et to timer langt samråd om sagen, som måske er verdens hidtil største skandale om hvidvaskning.

Flere penge til tilsyn

På mødet i Erhvervsudvalget var der bred politisk enighed om, at både Finanstilsynet og hvidvask-sekretariatet under Erhvervsstyrelsen skal have tilført flere penge. Desuden er det under overvejelse, om Bagmandspolitiet, som er i gang med en undersøgelse af Danske Bank-skandalen, skal have tilført flere ressourcer til undersøgelse.

Erhvervsminister Rasmus Jarlov sagde på samrådet, at Finanstilsynet ikke har efterspurgt flere ressourcer. Men det rokker ikke ved det politiske ønske om at give tilsynet flere muskler:

”Det ændrer ikke på, at tilsynet mangler penge til at håndtere den store sagspukkel. Spørgsmålet er så, om tilsynet kan finde det fornødne antal medarbejdere til at løfte disse opgaver. Så mange specialister er der ikke at tage af,” siger Dansk Folkepartis erhvervsordfører Hans Kristian Skibby.

Håber på hurtig afklaring

Han håber, at der relativt hurtigt kan placeres et ledelsesansvar og fastlægges en bødestørrelse i sagen.

”Det ville kedeligt, hvis der kommer til at gå fire-fem år med juristeri, inden der kan drages et ansvar. Ingen, ud over advokaterne, har interesse i at der kommer til at gå lang tid,” siger han.

DF-ordføreren kritiserer, at Danske Bank i sin egen interne advokatundersøgelse skriver, at direktionen og bestyrelsen kan friholdes for et ansvar:

”Det synes jeg er en mærkelig tilgang til sagen. Det er ikke op til Danske Bank selv men bagmandspolitiet at afgøre, om ledelsen har begået noget ulovligt, så det skulle de ikke have skrevet så firkantet i rapporten,” siger Hans Kristian Skibby.

“Det er ikke op til Danske Bank selv men bagmandspolitiet at afgøre, om ledelsen har begået noget ulovligt”

Hans Kristian Skibby (DF)

Høring skal give offentligheden indsigt

Der er nu nedsat en arbejdsgruppe, der skal planlægge den offentlige høring med Danske Banks ledelse.

”Når Danmarks største bank er under mistanke for at hvidvaske for over 1 billion kroner fra diktaturstater, våbensmuglere og russiske oligarker, så må det sikres, at politikere og offentligheden får fuld indsigt i sagen, så vi kan undgå en gentagelse. Det skal understreges, at den offentlige høring naturligvis ikke skal stå i stedet for bagmandspolitiets arbejde med sagen og eventuelt en egentlig straffesag,” siger Enhedslistens finansordfører Rune Lund om den kommende høring.