DF: Handicapområdet skal ud af kommunerne

0
479
Arkivfoto

Alt for længe har landets kommuner sløset med sagsbehandlingen, når udsatte danskere med handicap har søgt om blandt andet hjælpemidler og støtte, som de har lovmæssigt krav på, mener Dansk Folkeparti

Af Marcus Bøje Bertelsen

I den seneste tid har medierne kunne afdække den ene tragiske sag efter den anden, hvor borgere i mange forskellige danske kommuner ikke har fået den hjælp, som de har ret til. I forlængelse af det har bevægelsen #enmillionstemmer anmeldt samtlige kommuner til Ankestyrelsen, da de ikke oplyser den forventede sagsbehandlingstid for handicapområdet på deres hjemmesider – hvilket de har pligt til.

På den baggrund fremsatte Dansk Folkeparti den 30. januar, med sundhedsordfører Mette Thiesen i spidsen, beslutningsforslag i Folketinget om, at handicapområdet skal flyttes væk fra kommunerne.

“Det er først og fremmest, fordi de (kommunerne red.) ikke besidder den nødvendige faglige viden, når de skal træffe afgørelser om hjælp og støtte, men også, fordi kommunerne alt for ofte spekulerer i at spare penge,” lyder det blandt andet i forslaget fra DF’s folketingsgruppe.

“De ikke besidder den nødvendige faglige viden, når de skal træffe afgørelser om hjælp og støtte”

Den 7. december kunne TV2 Nyhederne bringe historien ”Kommune i kovending efter TV2-historie – nu kan handicappet dreng alligevel få hjælp” om en mor fra Randers, der har en søn, som blev hjerneskadet under fødslen, og som har været i hård kamp med kommunen om at få den nødvendige hjælp til ham.

Senere på måneden kunne man i Aarhus Stiftstidende under overskriften ”Kommunen tager rengøringshjælpen fra udviklingshæmmede: – Det er helt horribelt, at de vil lade Jakobs lejlighed gro til i skidt” læse om, at Aarhus Kommune pludseligt besluttede at fratage en gruppe udviklingshæmmede deres rengøringshjælp.

Tårnhøj omgørelsesprocent

Historierne i medierne er ikke enkeltstående, men et klart udtryk for en tendens, der kræver hurtig politisk handling.

“Der er utallige eksempler på ulovlig administration i de danske kommuner. Der er alt for lange sagsbehandlingstider, og borgerne må ofte vente længe på at få bevilget den hjælp, som de har krav på. Derudover bliver der truffet mange forkerte afgørelser, som senere bliver underkendt af Ankestyrelsen. Alt imens skal borgere med handicap bruge unødig tid og unødige ressourcer på at kæmpe for den hjælp og støtte, som de er berettiget til,” lyder det videre i DF’s beslutningsforslag.

Tal fra sm.dk/danmarkskortet viser, at Ankestyrelsen i 2022 omgjorde 38,9 procent af alle klagesager på voksenhandicapområdet og hele 48,8 procent på børnehandicapområdet. Det er alarmerende og et klart udtryk for, at kommunerne ikke evner at varetage handicapområdet. Forklaringerne kan være mange, men økonomien spiller uden tvivl en hovedrolle. Derfor er det også en del af Dansk Folkepartis forslag, at områdets afgørelser træffes af en relevant myndighed, der ikke drager økonomisk fordel af at give afslag eller forhale sagsbehandlingen. Det må aldrig være et spørgsmål om, hvorvidt kommunen mener, at den har råd til at bevillige den hjælp til handicappede borgere, som den skal.

Hvilken myndighed, der i fremtiden skal stå for behandlingen, er ikke afgørende, melder Dansk Folkeparti. Derfor ønsker partiet, at regeringen indkalder til forhandlinger om netop dette, så det kan besluttes på det bedst oplyste grundlag.

Læs DFs forslag her