DF vil have tørklædeforbud i Region Syddanmark

0
1929
Dansk Folkeparti i region Syddanmark mener, at regionens ansatte bør have forbud mod synlige religiøse symboler som det muslimske tørklæde, hvis de har direkte kontakt med borgerne.

Dansk Folkeparti forsøgte mandag aften at få vedtaget et forbud mod at bære synlige religiøse symboler for ansatte med borgerkontakt i Region Syddanmark. Forslaget blev stemt ned at de øvrige partier i regionen

Står det til Dansk Folkeparti i Region Syddanmark, så bør det ikke være tilladt for regionens ansatte med borgerkontakt at bære synlige religiøse symboler som f.eks. det muslimske tørklæde.

Men det synspunkt er DF ret alene med. Mandag behandlede regionsrådet et forslag fra DF om et forbud, og her var DFs egne fire medlemmer og en løsgænger de eneste, der stemte for. 34 medlemmer – Venstre, Socialdemokratiet, Socialistisk Folkeparti, Det Konservative Folkeparti, Enhedslisten og Det Radikale Venstre – stemte imod.

Dermed var DF i Region Syddanmark lige så alene som deres partifæller på Christiansborg, som flere gange har forsøgt at få indført et forbud. Senest i marts, hvor DF rejste et forslag om, at offentligt ansatte med borgerkontakt ikke må bære markante religiøse symboler.

Dengang blev forslaget afvist af alle andre partier. Men DFs ordfører på sagen, Martin Henriksen, sagde dengang til ditOverblik, at han så åbninger:

”Jeg synes debatten har potentiale til at trække de andre partier i den rigtige retning. For vi nærmer os noget, hvor centraladministrationens jurister godt kan se, at det kan lade sig gøre indenfor Grundloven. Dermed er der kun politiske argumenter tilbage, og så er vi der, hvor vi kan rykke noget. For så skal de andre partier til at forklare, hvorfor de vil acceptere at offentligt ansatte bærer markante religiøse symboler,” sagde Martin Henriksen.

Ikke i strid med Grundloven

I Region Syddanmark var der ikke mange åbninger mandag aften. Men ligesom i Folketinget mener Dansk Folkeparti i Region Syddanmark, at der ikke længere er juridiske argumenter for at afvise et forbud:

”Da vores forslag ikke er et generelt forbud for vores ansatte, men blot for de ansatte, der har kontakt med patienter/borgere, mener vi, at det er lovligt i henhold til Grundlovens § 70 samt Den Europæiske Menneskerettighedskonventions artikel 9 og 14, der alle tre omhandlende religionsfrihed,” lød det i DFs forslag, som regionsrådsmedlem Thies Mathiasen (DF) stod bag.

Han begrundede forslaget med, at regionens medarbejdere bør fremstå neutrale:

”Vi ønsker at vores personale skal fremstå religionsneutral i deres uniformering i arbejdstiden.Religion er en personlig sag, men uanset hvilken religion at man tilhører, så ønsker vi ikke at vores ansatte bærer synlige symboler på dette,” skrev han i forslaget.