DF-debattørerne Amina Sardar og Nicolai Estrup er blevet udelukket fra Facebook i 30 dage. Amina Sardar er gentagne gange blevet udelukket. Hun oplever, at politiske modstandere holder øje med hende og systematisk klager over hende til Facebook
“Synes alle i denne grupppe skal gå ind og anmelde hendes profil til Fb for at overtræde deres fællesskabsregler i håbet om de sletter hendes profil :)”.
Sådan blev der skrevet fornylig i en debat på “Partiet Stram Kus”, der er en facebookside oprettet af personer, der er kritisk overfor den stramme udlændingepolitik og overfor partier og personer, der kritiserer islam.
Opfordringen gjaldt Amina Sardar, der er aktiv debattør på Facebook, medlem af Dansk Folkeparti i Gladsaxe og kritisk overfor islam. Og det virkede. Kort efter blev Amina Sardars side blokeret i 30 dage af Facebook med den begrundelse, at hun spreder hadefulde ytringer.
Det er ikke første gang, Amina er blevet udelukket. Og selv er hun ikke i tvivl: Der er folk, der holder øje med hende og systematisk klager til Facebook, når hun skriver islam-kritiske indlæg.
“Der er folk på venstrefløjen, der klager over mig hele tiden. Det er folk, der normalt kalder sig modstandere af racisme, siger de går ind for mangfoldighed, har respekt for andre osv. Men de vil åbenbart ikke respektere andre synspunkter end deres egne,” mener hun.
Amina mener, at Facebook er meget hurtig til at udelukke folk på højrefløjen, der kritiserer islam.
“Facebook burde være et neutralt forum, men det synes jeg ikke det er. Der er en politisk bias. Jeg bliver blokeret for ingenting. Når der bliver klaget over mig, bliver jeg blokeret på stedet,” siger Amina Sardar, som ikke mener, at hendes opslag går over stregen.
Lokalformand blokeret i 30 dage
Samme oplevelse har Nicolai Estrup, der er lokalformand for Dansk Folkeparti i Randers. Han blev forleden udelukket fra Facebook i syv dage, fordi han delte en satirisk tegning, der var en kritik kommentar til kvindeundertrykelsen og homofobien i islam. Da han efter syv dage fik åbnet sin profil igen, spurgte en af hans følgere, hvorfor han var blevet udelukket. Han lagde så samme tegning op i kommentarsporet, og kort tid efter fik Nicolai Estrup besked fra Facebook om, at hans profil blev lukket i 30 dage. Begrundelsen var “hadefuld retorik”, og han blev samtidig advaret om, at hans side, som har 1500 følgere, nu risikerer at blive deaktiveret.
“Jeg synes det er et kæmpe stort problem for den demokratiske debat, at jeg som politiker ikke kan udtale mig kritisk om islam. Den tegning jeg lagde op problematiserer kvindeundertrykkelsen og homofobien i islam. At man ikke kan tillade at tage en debat om det på Facebook, synes jeg er helt forkert. Og at jeg som politiker risikerer at få lukket min side med 1500 følgere, som er min vigtigste kommunikationsplatform, er meget problematisk”.
Nicolai Estrup mener ikke, at den pågældende tegning er hadefuld, men han kan ikke komme i en dialog med en person hos Facebook om sagen. Han har “indrapporteret et problem”, som er hans eneste mulighed. Men han får ikke noget svar og kan ikke kontakte nogen.
Facebook er en privat virksomhed. Må de ikke sætte de regler for debatten, som de vil?
“Jeg synes at Facebook bør følge dansk lovgivning, når man tænker på hvor store de er. De vil så gerne fremstå åh så mangfoldige, men så bør der også være højt til loftet i debatten,” siger Nicolai Estrup.