Lars er klar til endnu en tørn efter 24 år i byrådet: ”Der bliver lyttet til os – derfor vil jeg fortsætte”

0
579
Lars Prier blev valgt til byrådet første gang i 1997. I 2019 blev han belønnet for indsatsen med Dannebrogordenens Ridderkors. Det skete efter indstilling til Dronningen fra den konservative borgmester Michael Ziegler.

SPIDSKANDIDATEN | Dansk Folkepartis spidskandidat i Høje-Taastrup Kommune, Lars Prier, er slet ikke træt af politik, selv om han har været med siden 1997 – og er éneste DFer i et byråd med konservativt flertal. ”Vi bliver taget alvorligt, og det ville kunne mærkes, hvis DF ikke var i byrådet,” siger han

For 24 år siden tog Lars Prier til et møde i Dansk Folkeparti, fordi han gerne hjælpe til med plakatophængning og uddeling af pjecer i det nye parti. Mødet gik dog noget anderledes, end han havde regnet med, og 24 år senere er Lars Prier nu en af Dansk Folkepartis mest erfarne kommunalpolitikere.

”På mødet blev der spurgt, om der var nogen til stede fra Høje-Taastrup. Det var vi to, der var, og vi sagde så ja til at stifte en lokalforening og til at stille op til kommunalvalget. Til vores egen store overraskelse blev vi valgt begge to,” fortæller Lars Prier.

Siden er han blevet genvalgt hver gang, og til november stiller 56-årige Lars Prier atter op som spidskandidat. Klar til at tage fire år mere i Høje Taastrups borgeres tjeneste. Gerne i sin nuværende rolle som 1. viceborgmester, medlem af økonomiudvalget og formand for teknisk udvalg.

Stor indflydelse

At Lars Prier stadig har lyst, forklarer han med, at Dansk Folkeparti har indflydelse, selv om partiet kun har én ud af 21 pladser i byrådet.

”Vi bliver taget alvorligt, der bliver lyttet til os. Det giver noget gejst,” siger han.

Det Konservative Folkeparti sidder ellers tungt på magten i Høje-Taastrup Kommune. Partiet har 12 pladser, takket være den populære og landskendte borgmester Michael Ziegler. Men Dansk Folkeparti var med til at bane vejen, da Konservative snuppede borgmesterposten fra Socialdemokratiet for 16 år siden. Dét er blevet husket af Michael Ziegler, der stadig lytter til Lars Prier og DF.

”Ziegler har ikke glemt, at vi var med til at sætte ham i stolen. Jeg har et fantastisk godt samarbejde med ham. Det skyldes nok også, at vi er lidt de samme typer. Hverken han eller jeg er særligt konfrontatoriske. Vi er gode til at søge konsensus, uden at sælge ud af arvesølvet. Han lytter meget til, hvad jeg siger,” fortæller Lars Prier.

Lars Prier taler til Veteranernes Dag. I 2019 fik Høje-Taastrup Kommune en veterankoordinator på DFs initiativ.

DF gør en forskel

Det kan dog tydeligt mærkes, at det er to forskellige partier. Lars Prier er overbevist om, at det gør en vigtig forskel, at DF er repræsenteret i byrådet.

”Jeg tror, vi har den effekt på Konservative og de øvrige borgerlige partier, at vi sætter nogle rammer op, og hvis de kører udenfor de rammer, ved de godt, de får ballade,” siger Lars Prier.

Det gælder f.eks. i indvandringspolitikken, hvor Dansk Folkeparti tager sager op, andre partier ikke har fokus på. DF stillede for eksempel forslag om at halvere kommunens integrationspulje, og senest har DF bragt institutionernes madpolitik op i byrådet. Lars Prier har nemlig fundet ud af, at otte af kommunens daginstitutioner har fjernet svinekød fra deres madordning.

”Jeg kan ikke klare sådan et knæfald for muslimer. Det er ikke fordi muslimer skal tvinges til at spise svinekød, men det må gå begge veje. Hvis muslimske børn skal kunne vælge halalkød, skal etnisk danske børn kunne sige nej til halal og kunne vælge svinekød. Det er sådan en sag, der helt sikkert ikke ville være blevet taget op, hvis ikke vi sad i byrådet,” siger Lars Prier.

Sætter hælene i

Han nævner også affaldssortering, hvor DF mener tingene går for vidt. Lars Prier har i USA set anlæg, der selv kan skille tingene ad. Han tror lignende løsninger vil komme til Danmark, og derfor ser han kritisk på, at der skal sorteres i stadig flere affaldsbeholdere ude hos borgerne.

”Det er ikke fordi vi er imod genbrug og grøn omstilling, men det her er kørt ud ad en tangent. Jeg er sikker på, at man ad åre vil finde bedre løsninger. Alligevel prøver man nu på at opdrage danskerne til at sortere mere. Jeg tror ikke på, at det kommer til at virke. Derfor forsøger vi at få byrådet med på at sende et brev til ministeren og partiernes ordfører,” siger Lars Prier.

Lars Prier med sin datter Thea på seks år. Lars har også tvillinger på fire. “Så døgnet har ikke timer nok,” konstaterer han.

Håber på to pladser

Dansk Folkeparti var bare 30 stemmer fra at få to pladser i byrådet ved valget i 2017. Lars Prier håber selvsagt det lykkes denne gang, men det kan godt se lidt vanskeligt ud med DFs aktuelle situation in mente, erkender han.

”Vi har dog aldrig stillet så mange op som denne gang. Der er otte kandidater på listen – alle sammen gode folk. Så hvem ved, hvordan det kommer til at gå den 16. november,” siger Lars Prier.

Når den ikke står på politik, arbejder Lars Prier som lærer i en lokal folkeskole. Fritiden er helliget familien. Lars Prier er far til tre små børn – en pige på seks år og to tvillinger på fire.

”Så der er ikke timer nok i døgnet. Men når vi har tid, tager vi op i vores sommerhus ved Sejerø Bugten. Her kan skuldrene rigtig komme ned,” siger DFs spidskandidat i Høje-Taastrup Kommune.

Lars Prier på sin gamle Harley Davidson, som han droppede, da han fik børn. “Det er jo en halvfarlig sport at køre på motorcykel, og man har et ansvar, når man får børn,” siger han.

8 spørgsmål til Lars Prier

Hvorfor er du aktiv i politik?

Jeg er aktiv i politik, fordi jeg gerne vil gøre en positiv forskel i min by – herunder være med til at ”sætte retningen”.

Hvad bliver din og DFs mærkesag til valget?

Vi har flere vigtige sager. Fastholdelse af en høj standard på ældreområdet, daginstitutions- og skoleområdet er et par af dem. Mere konkret ønsker vi en nærpolitistation til Taastrup igen (når politiforliget udløber) og så kæmper vi imod planerne om flere lejligheder på Taastrup Torv, som vi frygter vil føre til endnu en ”ghetto ” på sigt.

Nævn et par vigtige resultater, som DF har opnået i den forgangne valgperiode?

Vi har fået en veterankoordinator, fået indført P-korps, støjsikring af Skydebane Vest, trafiksikret Høje-Taastrup Boulevard samt deltaget i samtlige budgetforlig i den forgangne periode. Gennem denne tagen ansvar har vi kunnet skærme vores ældre mod langt de værste besparelsesforslag i perioden.

Hvad bliver den store ‘sag’ til kommunalvalget i jeres kommune?

Jeg kan ikke få øje på en ”stor sag” forud for valget.

Lars Prier hjemme i haven.

Hvad er DFs nuværende rolle i byrådet?

DF er på den ”regerende side” sammen med Konservative og De Radikale. Jeg selv er 1. Viceborgmester, Formand for teknisk udvalg, medlem af økonomiudvalget samt fritids & kulturudvalget. Desuden er jeg bestyrelsesformand for I/S Hedeland.

Er DF i valgforbund – og med hvem?

DF er i valgforbund med Nye Borgerlige samt de Konservative.

Hvordan skal I føre valgkamp?

Gadekampagner, annoncer i lokalavisen, uddeling af foldere, deltagelse i valgmøder, plakatopsætning og Facebook.

Når valget er slut – hvordan håber du så, at det er gået?

Jeg håber, at jeg bliver genvalgt med de samme poster, og at vi fortsat bliver lyttet til, når der skal laves politik i kommunen.